Λ. Αυγενάκης: «Το ΟΑΚΑ αλλάζει και ο στίβος θα ξαναβρεθεί στο επίκεντρο των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και θα συμβάλει στο εθνικό μας εγχείρημα, την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού»

Την Προγραμματική Σύμβαση για την αντικατάσταση όλων των ταρτάν των στιβικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, έπειτα από 20 χρόνια, υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και o Πρόεδρος της Διοίκησης του Ολυμπιακού Σταδίου, Νεκτάριος Βιδάκης.
Το εξαιρετικά σημαντικό Έργο «Συντήρηση – αντικατάσταση του συνόλου των ελαστικών συνθετικών ταπήτων, στεγανοποιήσεις οροφών και αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης ΟΑΚΑ», προϋπολογισμού  5.847.840€ από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα το δημοπρατήσει, θα συνάψει τη σύμβαση με ανάδοχο και θα επιβλέψει τις κατασκευές, περιλαμβάνει:
* Αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων – ταρτάν του ΟΑΚΑ (Κεντρικός Στίβος, Κ1 και Κ2, Προπονητήριο ΣΕΓΑΣ)
* Στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου, συνολικής επιφάνειας 4.953 τ.μ.
* Αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης του ΟΑΚΑ, κατόπιν διαπίστωσης φθορών και δυσλειτουργιών τους συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων θυρών.
Στη Συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, όπου παρέστησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Τασούλα Κελεσίδου, καθώς και πλήθος Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας από τον στίβο και άλλα αθλήματα, πρόεδροι Ομοσπονδιών, καθώς και η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του ΟΑΚΑ, ο Yφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο «για μία σπουδαία ημέρα για το Ολυμπιακό Στάδιο και τον ελληνικό στίβο».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι να βρεθεί ο στίβος του ΟΑΚΑ στο διεθνές επίκεντρο. Με την υπογραφή της σύμβασης, δρομολογείται η αποκατάσταση της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης στιβικής εγκατάστασης της χώρας, εκεί που είχε χτυπήσει η καρδιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2004» για να τονίσει πως:
 
«Ζήσαμε το αδιανόητο. Να δούμε να μην γίνεται καμία ουσιαστική εργασία για 20 χρόνια. Οι επιπτώσεις σοβαρές: Υπήρχε κίνδυνος για την ασφαλή προπόνηση των αθλητών στις εγκαταστάσεις και η κατάσταση των ταρτάν που χειροτέρευε χρόνο με τον χρόνο, συνέβαλε στην υποβάθμιση του ελληνικού στίβου και στην ώθησή του προς την εσωστρέφεια. Δεν μπορούσε να γίνει ούτε λόγος για διοργανώσεις σπουδαίας εμβέλειας σε τέτοιας κατάστασης αγωνιστικό χώρο.
Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα της παρούσας Κυβέρνησης και φυσικά η παραγωγική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπει ένα τέλος στον κατήφορο και αυτής της αθλητικής εγκατάστασης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατουλή, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει «αγκαλιάσει» τον ελληνικό αθλητισμό, με το βροντερό παρών της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες εθνικές αθλητικές διοργανώσεις και σε όλα τα σπουδαία πρότζεκτ κατασκευής και αναβίωσης εμβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως η σημερινή Προγραμματική Σύμβαση.
Με το έργο θα επιτευχθούν δύο σημαντικοί στόχοι:
> Το Ο.Α.Κ.Α. θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη μεγάλη του δυναμική, με σύγχρονων προδιαγραφών ελαστικούς τάπητες και με λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην προπόνηση και την καθημερινή χρήση από τους αθλητές και το κοινό.
> Επιπλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι ο στίβος του ΟΑΚΑ να βρεθεί στο επίκεντρο των Διεθνών Αθλητικών Διοργανώσεων Κλασικού Αθλητισμού και να συμβάλει στο εθνικό μας εγχείρημα: την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού.
Το Ολυμπιακό Στάδιο, το αθλητικό τοπόσημο της χώρας μας, ξαναβρίσκει τη λάμψη και τον ζωτικό του ρόλο για την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία, έπειτα από τις παγκόσμιες στιγμές δόξας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Παραλάβαμε τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών υποδομών της χώρας μας ως ένα αθλητικό κέντρο που είχε εγκαταλειφθεί, είχε μαραζώσει και είχε απαξιωθεί. Μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, τους εργαζόμενους, και τα στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί χρόνια πριν.
Και μετατρέπουμε το ΟΑΚΑ σε πολυχώρο που συνδυάζει αρμονικά την άθληση και την ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, σε αθλητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό προορισμό».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο όραμα #ToOAKAallazei και στο εν εξελίξει σχέδιο αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης όλων των εγκαταστάσεων:
> την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του (συντήρηση στεγών Καλατράβα, ενεργειακή αναβάθμιση κ.ά.),
> την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού στίβου με νέες πισίνες, καθιστώντας το από τα κορυφαία της Ευρώπης,
> την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Τένις,
> την παραχώρηση του Κλειστού της Καλαθοσφαίρισης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Εθνικών ομάδων, προς ωφέλεια όλου του μπάσκετ,
> στην άμεση ανέγερση, εντός ενός έτους, νέου Κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων για την Ξιφασκία, το Χάντμπολ, το Τσιρλίντινγκ και τη Γυμναστική,
> στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, καθώς το ΟΑΚΑ είναι ως σημείο αναφοράς και Πολιτισμού και Τουρισμού,
> στις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου και την αύξηση κατά 20% έως 30% των χώρων πρασίνου.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσουν τις προσεχείς ημέρες ακόμα δύο εμβληματικά έργα:
* το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, σε συνεργασία και με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου,
* η ανακατασκευή των «σπιτιών» του κλειστού στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο
ενώ αποκάλυψε ότι η καταβολή της μόνιμης χρηματοδότησης όλων των Ομοσπονδιών -Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών και μη Ολυμπιακών αθλημάτων) από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, για τις Εθνικές μας ομάδες (συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων), θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου και ο ΣΕΓΑΣ θα εισπράξει κάτι παραπάνω από 1 εκατ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του τόνισε:
«Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής γίνεται περήφανα μέτοχος στην προσπάθεια για τη λειτουργική αναβάθμιση ενός πρότυπου αθλητικού χώρου που έχει συνδεθεί με διεθνούς εμβελείας διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 21ου αιώνα.
Η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι το επιστέγασμα της αγαστής και ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με τον φίλο και συνοδοιπόρο Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την ενίσχυση του αθλητισμού και των αθλητών μας, που μας έχουν χαρίσει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.
Μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε θερμά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπικό ενδιαφέρον έχει δώσει το στίγμα για την πλήρη αναδιαμόρφωση του ΟΑΚΑ ως ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική.
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, επενδύοντας – γιατί πρόκειται για μια ουσιαστική επένδυση – 5,8 εκάτ. ευρώ για τη συντήρηση των ταρτάν, των οροφών και της περίφραξης του ΟΑΚΑ μέσα από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της.
Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για εμένα προσωπικά, η στήριξη του αθλητισμού αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή, με υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, του κλειστού της Ν. Σμύρνης, του Καπαγέρωφ στον Πειραιά, του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης, των κολυμβητηρίων στη Ν. Μάκρη και του Μαραθώνα, αλλά και η υλοποίηση δεκάδων έργων αποκατάστασης, ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης χώρων αθλητισμού σε δήμους όλης της Περιφέρειας.
Και δεν πρέπει να παραλείψουμε το εμβληματικό έργο του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας – Πικερμίου, προϋπολογισμού 36,17 εκάτ., που θα δώσει σε αθλητές ΑμεΑ τη δυνατότητα να ασκούνται σε ένα αξιοπρεπές, πλήρως λειτουργικό περιβάλλον.
Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχουν ως στόχο να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα: ότι η Αττική έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει μια Μητρόπολη αθλητισμού και να φιλοξενεί παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις, σε σύγχρονες υποδομές και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διαμονή και μετακίνηση των συμμετεχόντων».