ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24-07-2015 στην αίθουσα <ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ> του Oλυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) Ημερίδα με θέμα <Νίκησε Καθαρά: Πες όχι στα Αναβολικά.>
H ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνδιοργάνωση του ΟΑΚΑ και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ¨ στέφτηκε με επιτυχία.
ΜΙΛΗΣΑΝ, ΜΕ ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ¨ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ¨ ΚΑΙ Ο ΣΕΓΑΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ:
- Ο πρεσβύτερος Αντώνιος Μπεζαϊτης, Γραμματέας του Γραφείου Νεότητας, υπεύθυνος του Αθλητικού Τομέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου.
- Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.
- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος.
- Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστας Παναγόπουλος.
- Ο Πρόεδρος του ΟΑΚΑ και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Νίκος Κιάος.
- Την κεντρική ομιλία – με πλούσια αναφορά στον αγώνα που κάνει η εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και ο ΣΕΓΑΣ για την αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας και την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών – έκανε ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης.
Σημαντική ήταν επίσης η ομιλία της εκπροσώπου του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ κας Μαρίας Τσίβου Υπεύθυνης Ελέγχου Ποιότητας
η οποία έκανε την προσέγγιση του θέματος από Επιστημονική άποψη και ανέφερε τα παρακάτω :
’’ Θεωρώ ότι σε μια τέτοια ημερίδα δεν μπορεί να απουσιάζει η εκπροσώπηση ενός φορέα όπως το ΟΑΚΑ και το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ το οποίο επιτελεί εδώ και χρόνια μια σημαντικότατη αποστολή στον ελληνικό αθλητισμό, η οποία φυσικά πρέπει να διαφυλαχθεί και να συνεχιστεί ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ ιδρύθηκε στο ΟΑΚΑ το 1986 και είναι ένα από τα 34 παγκοσμίως διαπιστευμένα Εργαστήρια. Η διαπίστευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ – World Anti-Doping Agency (WADA) είναι αποτέλεσμα ενός αυστηρού πλαισίου προδιαγραφών λειτουργίας που περιγράφεται από τον Κώδικα της WADA και το Διεθνές Πρότυπο για τα Εργαστήρια (ΔΠΕ). To ΔΠΕ επιβάλει στα Εργαστήρια της WADA την Διαπίστευση ISO 17025, όπου για το Εργαστήριο ΟΑΚΑ, ο υπεύθυνος φορέας είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Επιπλέον το Εργαστήριο διαθέτει διαπίστευση από το Association of Official Racing Chemists, τον διεθνή επιστημονικό φορέα κατάρτισης των προδιαγραφών ανάλυσης για τον έλεγχο ντόπινγκ των αλόγων. Ετσι, το πλαίσιο όλων αυτών των διαπιστεύσεων εξασφαλίζει απόλυτα την αξιοπιστία του συστήματος και την καθημερινή εφαρμογή των πιο αυστηρών προδιαγραφών ανάλυσης των δειγμάτων του ελέγχου ντόπινγκ.
Όπως φαίνεται, το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας αλλά και όλα τα εργαστήρια αποτελούν μέρος του Παγκοσμίου Συστήματος αντιντόπινγκ, το οποίο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βέλτιστη εναρμόνιση και εφαρμογή των παγκόσμιων και εθνικών προγραμμάτων αντιντόπινγκ. Στόχος λοιπόν του Παγκοσμίου συστήματος αντιντόπινγκ, άρα και του εργαστηρίου μας είναι η προστασία των καθαρών αθλητών.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται εξειδικευμένο προσωπικό, συνεχώς βελτιωμένες και ευαίσθητες μέθοδοι ανάλυσης, ώστε να ανιχνεύονται νέες απαγορευμένες ουσίες και μεταβολίτες σε όλο και χαμηλότερες συγκεντρώσεις, σε συνδυασμό με την μακροχρόνια φύλαξη και επανανάλυση των αποθηκευμένων δειγμάτων.
Το Εργαστήριο του ΟΑΚΑ εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία και απόσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για τις αναλύσεις των δειγμάτων ελέγχου ντόπινγκ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πιο πρόσφατα των Μεσογειακών Αγώνων του Mersin της Τουρκίας, το 2013.
Το έτος 2014 το ελληνικό εργαστήριο ανέλυσε 4.416 δείγματα αθλητών προερχόμενα, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, από χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η Μάλτα, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ουέφα. Από αυτά τα δείγματα, ένα ποσοστό της τάξης του 2% χαρακτηρίστηκαν ως αντικανονικά αναλυτικά ευρήματα.
Σήμερα το εργαστήριο ΟΑΚΑ είναι στελεχωμένο με 12 άτομα έμπειρο και καταξιωμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με πανεπιστημιακούς φορείς για την εκτέλεση μεταπτυχιακών διατριβών και προγραμμάτων συνεισφέροντας έτσι στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Ακόμα, συμμετέχουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη αναλυτικών τεχνολογιών αξιοποιώντας οικονομικούς πόρους του WADA.
Η οικονομική κρίση της χώρας δεν μπορεί παρά να επιφέρει συνέπειες και στη λειτουργία του εργαστηρίου. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως αδυναμία ενίσχυσης του προσωπικού, συντήρηση και ανανέωση του αναλυτικού εξοπλισμού του εργαστηρίου και έλλειψη αναλωσίμων. Υπάρχει έντονη ανησυχία μήπως το εργαστήριο δεν καταφέρει στο μέλλον να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις για ευαίσθητη ανίχνευση νέων ουσιών και ενσωμάτωση νέων αναλυτικών τεχνικών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να είμαι αισιόδοξη λέγοντας ότι η εκπροσώπηση τόσων διαφορετικών φορέων στη σημερινή ημερίδα μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να αποπνέει για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. ’’